Etno-Espan juhlavuoden biisikilpailu – sävellä tulevaisuuden kansanlaulu!

Suomalainen nykykansanmusiikkikenttä tunnetaan ennakkoluulottomasta ja eteenpäin katsovasta asenteestaan, ja nyt pyydämme katsomaan vielä harppauksen eteenpäin. Millainen voisi olla kesän 2050 kovin kansanmusiikkibängeri? Ollaanko katsetta käännetty taaksepäin, millaisista genreistä otetaan vaikutteita, mikä on kansanlaulun olemus?

Etno-Espa yhdistys ry järjestää yhdessä Suomen Musiikintekijät ry:n kanssa 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kaikille avoimen biisikilpailun. Yhteistyössä on mukana myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kilpailun teemana on “Kansanlaulu 2050”.

Kilpailuun osallistutaan mp3-muotoisella äänitteellä 31.5.2024 mennessä ja voittaja valitaan kesäkuun aikana. Kolme tuomariston valitsemaa teosta palkitaan rahapalkinnolla (1200, 500 ja 300 euroa) ja voittajabiisin ensimmäinen live-esitys kuullaan Etno-Espan avajaisissa Espan lavalla 5.8.2024 Tarkemmat kilpailusäännöt ja osallistumisohjeet löytyvät alta.

Etno-Espan 20. juhlavuoden biisikilpailun säännöt

1. Etno-Espa yhdistys ry järjestää 20. festivaalivuoden kunniaksi biisikilpailun yhteistyössä Suomen Musiikintekijät ry:n kanssa. Yhteistyössä on mukana myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kilpailun teemana on “Kansanlaulu 2050”.

Suomalainen nykykansanmusiikkikenttä tunnetaan ennakkoluulottomasta ja eteenpäin katsovasta asenteestaan, ja nyt pyydämme katsomaan vielä harppauksen eteenpäin. Millainen voisi olla kesän 2050 kovin kansanmusiikkibängeri? Ollaanko katsetta käännetty taaksepäin, millaisista genreistä otetaan vaikutteita, mikä on kansanlaulun olemus?

2. Kilpailuun osallistutaan mp3-muotoisella äänitteellä.

3. Kilpailu on avoin kaikille yli genrerajojen. Tuomaristo ei voi osallistua kilpailuun.

4. Biisien tulee olla ennen julkaisemattomia. Niitä ei myöskään saa esittää julkisesti eikä julkaista ennen 5.8.2024 ilman järjestäjän lupaa. Kappaleita ei voi samanaikaisesti lähettää toisiin kilpailuihin tämän kilpailun aikana.

5. Biisin tulee olla esitettävissä Etno-Espan avajaisissa 5.8.2024. Mahdollisista muutoksista äänitteen ja esitysversion välillä tulee neuvotella kilpailun järjestäjän kanssa.

6. Tekijät voivat osallistua kilpailuun korkeintaan kahdella kappaleella (koskee sekä yksittäisiä tekijöitä että tekijätiimejä).

7. Biisin sanoituksen kieli voi olla mikä tahansa. Muun kuin suomenkielisen kappaleen sanoituksesta tulee toimittaa raakakäännös yhdessä muun kilpailumateriaalin kanssa. Kilpailukappaleella on oltava sanoitus.

8. Biisin enimmäiskesto on neljä minuuttia.

9. Järjestäjän nimeämä 3-henkinen tuomaristo valitsee kilpailun voittajan sekä toiseksi ja kolmanneksi tulleet kappaleet.

10. Kilpailuun osallistuminen ei siirrä biisien oikeuksia kilpailun järjestäjälle. Järjestäjä vastaa esittämiseen liittyvistä velvoitteista Teoston suuntaan.

11. Kilpailun voittajat julkistetaan viimeistään elokuussa 2024 ja voittajabiisi saa ensiesityksensä Etno-Espan avajaisissa 5.8.2024. Viimeistään elokuun alussa lähetetään tieto myös niille kilpailijoille, joiden biisit eivät sijoittuneet kilpailussa.

12. Voittaneen biisin tekijät saavat yhteensä 1200 euron palkinnon. Kappaleen esittämisestä Etno-Espan avajaisissa maksetaan Muusikkojen liiton tariffien mukaiset palkkiot korkeintaan viidelle hengelle.Toiseksi tulleen kappaleen tekijät palkitaan 500 euron palkinnolla ja kolmanneksi tulleen kappaleen tekijät 300 euron palkinnolla.

Kilpailuun osallistuminen

1. Lähetä biisi mp3-muodossa ja sen teksti pdf-muodossa osoitteeseen kansanlaulu2050@gmail.com. Tekijätietoja tai nimimerkkejä ei kilpailumateriaalissa saa olla näkyvillä. Mukaan on liitettävä tiedosto, jossa on tekijöiden nimet, puhelinnumerot sekä sähköpostiosoitteet. Jokainen biisi lähetetään omana viestinään. Kirjoita biisin nimi viestin otsikoksi.

2. Kilpailubiisien tulee olla perillä viimeistään perjantaina 31.5.2024.

Lisätietoja: kansanlaulu2050@gmail.com