Juhlavuoden ohjelmisto julki

Sväng ensimmäisessä Etno-Espassa.

Uuteen kotimaiseen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin keskittyvä ilmaiskonserttisarja järjestetään Helsingin keskustassa pian jo kahdennenkymmenennen kerran. Juhlavuoden ohjelmistossa kuullaan tuttuun tapaan konsertteja arki-iltapäivisin sekä Taiteiden yönä Espan lavalla. Alusta asti suuntaviivana taiteellisessa suunnitellussa on pidetty, että lavalla esitetään enimmäkseen uutta, sävellettyä musiikkia. Uusien tuttavuuksien lisäksi katseita luodaan tapahtuman historiaan. Festivaalin avaa niin ikään 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä huuliharppusensaatio Sväng, joka on nähty Etno-Espassa viimeksi vuonna 2005. Lisäksi avajaisissa kuullaan juhlavuoden biisikilpailun voittaja, kansanlaulubängeri kesälle 2050.

Tapahtuman päättävä Vilma Jää on puolestaan noussut huikealla draivilla suomalaisten tietoisuuteen sitten edellisen Etno-Espa-keikkansa 2021. Näiden konserttien väliin mahtuu mielenkiintoinen ja monipuolinen läpileikkaus tämän päivän kansanmusiikin ja maailmanmusiikin kenttään itkuvirsistä folktronicaan, kolttasaamelaisesta leu’ddista Persian ja Anatolian musiikkikulttuureihin.

Etno-Espan takana on keväällä 2005 perustettu Etno-Espa yhdistys. Yhdistyksessä vaikuttavat yhä tapahtumaa perustamassa ollut Riikka Hiltunen, joka sittemmin on työskennellyt kuudessa eri musiikkialan organisaatiossa ja väitellyt musiikkitieteestä, sekä vuonna 2006 mukaan tulleet Maria Silvennoinen, nykyään Jazzliiton toiminnanjohtaja ja Tytti Vuo, nykyään Näyttelykeskus WG:n tuotantopäällikkö. Alkuvuosina kaikki tehtiin itse bäkkäritarjoiluista sopimusrumbaan, sittemmin perustajatiimi on vetäytynyt tuotannollisesta työstä hallitustyöhön ja taiteelliseen toimikuntaan.

“Kaikki me olemme jo vuosia tehneet päätoimisesti muita töitä, mutta Etno-Espa on kulkenut matkassa ja opettanut paljon. Tiimiläiset ovat asuneet milloin Pariisissa, milloin Berliinissä, ja etätyöskentely on ollut meille normi jo ennen monia muita. Kun parikymppisenä Savoy-teatterin harjoittelijana päätin lähteä teatterin johtaja Tapani Närhen ehdotuksesta hakemaan rahoitusta tällaisen tapahtuman toteuttamiseen, enpä olisi uskonut, että tässä sitä ollaan kahdenkymmenen vuoden päästä!”, Riikka Hiltunen kertoo.

Lue lisää tapahtuman historiasta täältä.